Maroko gradi najveću solarnu elektranu na svijetu

solarna1U Maroku, u gradu Varzazat, u toku je završetak prve faze izgradnje najveće solarne elektrane na svijetu Nur 1, koja će koštatati oko devet miljardi dolara.

Svjetska banka će, pored Kraljevine Maroko, djelimično finansirati ovaj grandiozni projekat, koji je pokrenut zbog velike zavisnosti te zemlje od fosilnih goriva koja se gotovo u cijelosti uvoze iz drugih država. Maroko uvozi 94 posto energenata kao što su fosilna goriva, i to predstavlja ogroman teret za njihov budžet. Zato su se odlučili za ovaj projekat.

Prva faza elektrane u Varzazatu, Nur 1, imaće 500.000 solarnih ploča, koje će pratiti sunce tokom dana. Paneli, od kojih je svaki visine 12 metara, upijaju svjetlost i zagrijavaju čelični cjevovod u kom se nalazi rastvor termalnog ulja, koje može da se zagrije do 393 stepena Celzijusa, i vode, čime se stvara para i pokreću turbine za proizvodnju struje.

Projekat solarne elektrane Varzazat (The Ouarzazat Solar Power Station Project) započet je u maju 2013. godine.
Prva faza, Nur 1, će biti okončana ovog mjeseca, dok se puštanje u rad Nur 2 i 3 očekuje 2017. godine.

Ovaj projekt jedan je od najvažnijih u okviru nastojanja Maroka da postane svjetska solarna super sila.

Cilj je da Varzazat postane energetski centar budućnosti, koji će obezbijeđivati Maroku 42 posto energije koju ta monarhija godišnje potroši.

Izvor: Akta.ba

Leave a Reply